OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2023. január 31., kedd 21:04

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2023. január 31., kedd (OS) - George Pal emléknap

    115 éve született Cegléden George Pal, születési nevén Marczincsak György Pál hollywoodi animátor, filmrendező és producer. Hírnevét elsősorban a fantasy és a science-fiction műfajába tartozó alkotásainak köszönheti. George Pal a maga hét jelölésével ott van a legtöbb Oscarra jelölt magyarok között, 1944-ben pedig tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták. Pal animációs technikájával forradalmasította a műfajt. Producerként és rendezőként is mindig a legújabb vívmányokat kutatta, és magasra tette a mércét: a büdzsé és a korabeli technika nyújtotta korlátokon belül nagy ötleteket valósított meg epikus módon, sodró történetbe ágyazva. Ma ezt Steven Spielberg, James Cameron vagy épp Christopher Nolan jellemzésekor szokás mondani. Munkásságáért csillagot kapott a Hollywodi Hírességek sétányán. A Magyar Hollywood Tanács George Pal-emléknappá nyilvánította születése napját, február 1-ét.
A volt ceglédi Uránia mozi 2019-től George Pal nevét viseli. Immár ötödik éve zajlik a Magyar Hollywood Tanács közreműködésével a Ceglédi Filmfesztivál, amelyet George Pal emlékére alapítottak.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.