2024. április 29. hétfő

2023. június 5., hétfő 08:41

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye
    Budapest, 2023. június 5., hétfő (OS) - Túri Anikó: A vállalati kötvények és a befektetési alapok újraszabályozása

A 2023-as tavaszi parlamenti ülésszak végével, készülve az őszi törvénykezési munkára, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pénzügyi szabályozási területe – összhangban az Uniós pénzügyi szabályozási stratégiával – a vállalati kötvények és a befektetési alapok vonatkozásában új szabályozási koncepciót dolgoz ki, fogalmazta meg Túri Anikó államtitkár.
Ez a felülvizsgálati munka kiterjed a vállalati kötvénypiacok tekintetében hatályos rendelkezésekre, ideértve a kibocsátókra és a kitettségek minősítésére vonatkozó szabályokat, továbbá a környezetileg fenntartható célok finanszírozására irányuló "zöld" kötvényre vonatkozó rendelet-tervezetet.
A befektetési alapok esetében, az értékpapír alapokra fókuszálva az átláthatóság és az összehasonlíthatóság erősítése lesz a szabályozás középpontjában.
Mindezek mellett az ESG, azaz a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok feltérképezésére és kezelésére irányuló rendelkezések is felülvizsgálatra kerülnek a pénzügyi szabályozásért való felelősség keretében.
A fenntarthatóságot előtérbe helyező tagállami szintű szabályozás lehetőségeinek feltérképezése egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely tovább fogja erősíteni a pénzügyi rendszert.

Kiadó: Gazdaságfejlesztési Minisztérium