OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 1. péntek
Ismertető


2023. szeptember 22., péntek 16:30

A Párbeszéd - Zöldek közleménye (3. rész)
    Budapest, 2023. szeptember 22., péntek (OS) - Fejezze be a kormány Magyarország környezeti állapotának veszélyeztetését és az akkumulátoriparra vonatkozó szabályok lebontását! – Itt a lex akkumulátorbontó és a lex akkumulátor-díj

    Az európai szabályozás alapján az akkumulátorok olyan körforgásos terméknek minősülnek, amelyek után 2023. júliusától a gyártónak vagy, ha az EU-n kívülről érkezik a termék, az európai forgalmazónak díjat kell fizetni, ami fedezi a termék élettartama végén a feldolgozásának a költségeit (ún. EPR-díj).

Tekintettel arra, hogy az akkumulátorok feldolgozása nem egyszerű és nem is olcsó, ez a díj az esetükben relatíve magas. Eddig ez alól csak akkor lehetett mentesülni, ha a vevő igazolta, hogy a termék (az akkumulátor) külföldre kerül, például egy autóba beépítve. A mostani módosítás általánosságban az akkumulátorok vásárlójára (az autógyárra) terheli a díj megfizetését, de azt ráadásul nem tételesen, hanem általánydíj fizetésével is letudhatónak tekinti.

     Kiadó: Párbeszéd - Zöldek

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.