OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 27. szombat
Ismertető


2023. november 20., hétfő 11:39

A Mi Hazánk-frakció közleménye
    Budapest, 2023. november 20., hétfő (OS) - Nem tud a honvédelmi miniszter a kormány által katonai célúvá minősített tehervasút-bővítésről

    "Vasútépítésről nem tudok beszélni, az nem az én tárcámhoz tartozik" – válaszolta a honvédelmi miniszter Novák Elődnek, pedig múlt hónapban bejárta a médiát a hír: katonai célúvá minősítette a kormány a Déli Körvasút beruházását, így mégis megépülhet.

A miniszter éves meghallgatásán az egyetlen ellenzéki képviselőként jelen lévő Novák Előd rávilágított: korrupciós rekord, hogy Mészáros Lőrinc a 4-es metrónál is drágábban építhet 7 km vasutat, immár katonai célú beruházásnak minősítve, hogy a környezetvédelmi szabályokat megkerülhesse a Hamzsabégi sétány kárára történő bővítés. A Budapest-Belgrád-vasútvonal folytatásaként a dél-budapesti vágányok, főként a multinacionális teherforgalom bővítését nemcsak a brutális túlárazás miatt nem támogatja a Mi Hazánk, hanem mert a fővároson áthaladó teherforgalmat növelő beruházás helyett a 2011 óta ígért V0 teherkörgyűrű megépítését szorgalmazza a párt. A Déli Körvasút félrevezető név, hiszen nem a Budapestet elkerülő körgyűrűt jelenti, hanem tranzit teherforgalmat a fővároson át.

A nemzetbiztonsági aggályokra először Novák Előd világított rá, már két éve: itt halad át a Dunát keresztező forgalom 90-95%-a, így a helyettesítés kiépítésének elmulasztása a közlekedés és a szállítás veszélyeztetése. Nem szabad a stratégiailag fontos központokat erősíteni, inkább másik lehetőségeket kell létrehozni.

A vita Novák Előd YouTube-csatornáján látható.


     Kiadó: Mi Hazánk frakció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.