OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2024. június 10., hétfő 15:27

A Duna Charta Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. június 10., hétfő (OS) - A Duna Charta átgondolását javasolja a háborús időkben komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentő gát és víztározó építéseknek.

    Európa a háború felé sodródik, és sajnos megjósolható, hogy éveken át háborús fenyegetettség árnyékéban kell élnünk.
Az ukrán-orosz háborúban láthattuk, hogy a vízerőművekre, víztározókra legitim célpontokként tekintenek a harcoló felek, és azok elpusztítása, megrongálása a korszerű hadászati eszközökkel csak szándék kérdése, megvédésük gyakorlatilag lehetetlen.
Így a támadó fél a víztározókat, gátakat potenciális fegyverként használhatja az infrastruktúra és a civil lakosság ellen. A gátak és víztározók a háborús időkben komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak.
Emiatt kérjük a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Kormányzatot, hogy a víztározók, különösen a nagy folyóinkra, a Tiszára és a Dunára tervezett gátak, duzzasztók építésének nemzetbiztonsági kockázatát mérlegeljék a jelenlegi háborús helyzetben, és ezek építését az európai háborús időszak fennállásáig ne engedélyezzék.

Duna Charta vezetősége

     Kiadó: Duna Charta Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.