OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 8. hétfő
Ismertető


2024. július 5., péntek 11:13

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. július 5., péntek (OS) -

    125 éve, 1899. július 7-én született George Cukor, Hollywood aranykorának legjobban fizetett rendezője. A legsikeresebb hollywoodi filmek jelentős részét ő rendezte. 1964-ben rendezte a My Fair Lady-t, amely minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje lett. Az Audrey Hepburn főszereplésével készült musicalt 12 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ebből nyolcat meg is kapott, köztük Cukoré lett – ötödik jelölése után – a legjobb rendezőnek járó díj.

A 125 évforduló alkalmával a Magyar Hollywood Tanács egésznapos megemlékezést tart. Bokor Balázs, a Tanács elnöke jelezte, hogy a Tanács július 7-én George Cukor-emléknappá nyilvánította. Hangsúlyozta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szülői gyökerekkel rendelkező, de már New Yorkban született Cukor kétszer járt Magyarországon és nagy tisztelettel illette a magyar filmművészetet. Csak családnév-beli egyezés, de a szintén magyar származású Adolph Zukor által alapított Paramount Pictures stúdióban dialógusrendezőként kezdett dolgozni, majd ötvenéves munkássága során éppen ötven filmet készített.

A szinte minden műfajban remekelő Cukor ars poeticája így szólt: "Dolgozz keményen, hogy minden munkád könnyednek hasson." A szakma is méltányolta, a legjelentősebb filmes kitüntetései mellett megkapta a televíziós Emmy-díjat, valamint az amerikai rendezők céhének életműdíját, csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát, 1982-ben életművéért a velencei nemzetközi filmfesztiválon Arany Oroszlán-díjjal tüntették ki.
     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.