OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2005. december 6., kedd 15:31

Demokráciát hiányoló gondolatok Sólyom László ünnepi köszöntője után
    Budapest, 2005. december 6., kedd (OS) - Az Alkotmánybíróság már 1992-ben rámutatott arra, hogy a véleményszabadságot és a műsor tartalmi kiegyensúlyozottságát ellenőrizni hivatott szervtől idegen az, hogy meghatározóan a társadalom politikai képviselete ismétlődik meg benne. Pártok képviselete alkalmatlan arra, hogy garantálja a véleményszabadság kiegyensúlyozott teljességét. A politikai pártok nem voltak hajlandók megfogadni ezt a tanácsot. Ennek a szemléletnek káros következményei azóta is terhelik a közszolgálati rádiót. – hallottuk a Magyar Köztársaság államfőjének sajtóban elhallgatott köszöntőjében.

    A Magyar Rádió 2005. november 29-én ünnepelte 80. születésnapját. A Művészetek Palotájában tartott rendezvényen felolvasták a Magyar Köztársaság államfőjének ünnepi köszöntőjét. Az eseményen jelen lehettek a Rádió tulajdonosi testületének párthátterű, és társadalmi kurátorai is.
Az államfő köszöntőjéből a fentebb idézett három mondat volt a legfontosabb üzenet számukra, mint a közszolgálati feladatú Magyar Rádió függetlenségéért is felelős testület tagjai számára.

Sólyom László mondatait tovább gondolva, az üzenetben említetteknél csak az nagyobb baj, hogy a véleményszabadság alapjaként a közszolgálati tájékoztatás megvalósulását ellenőrizni médiahatóságként hivatott Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) még a kuratóriumokénál is inkább a mindenkori parlamenti pártcsoport leképezése, ott a civil felügyelet még alibiként sem jön szóba. Az ORTT tagjai minden további nélkül lehetnek elkötelezett párttagok (ellentétben mondjuk a Rádió mindenkori elnökével), pusztán párt országos vagy területi szervezetének tisztségviselői nem lehetnek (bővebben lásd a médiatörvény 31-34. szakaszait).

A médiahatóság tehát a mindenkori parlamenti pártok közös pártcsoport-hatósága, amelytől akár azt is remélnünk kellene, hogy szigorúan fellép, amikor a média hangsúlyosan közérdekű, de a parlamenti pártok közös érdekeit sértő információkat elhallgat. Ezt remélnünk azonban hihetetlen naivitás lenne!

A közismerten szégyenletes minőségű médiatörvényben meghatározott médiahatóság (amely a kuratóriumok összetételét is úgy befolyásolhatja, hogy döntései ellen törvényes jogorvoslat nincs) a csökevényes magyar demokrácia egyik olyan biztosítéka, amely valójában a Magyar Köztársaság Alkotmányában lefektetett deklaratív alapelvek, valamint a legfontosabb alkotmányos alapjogok érvényesülésének egyik megcsúfolója.

Ennyit a magyar sajtószabadságról, az információs szabadságról és a véleményszabadságról!

Ez a közlemény a szokásos elhallgatás vagy egy nyílt megvitatás révén apró segédeszköz lehet a hazai demokrácia fokméréséhez. Lássuk hát, hol élünk! Egy ügyesen többpárti diktatúrában vagy egy európai demokráciában? Bizonyíthatnánk ezt is, azt is.


Budapest, 2005. december 6.


Pós Péter,
a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának egyik társadalmi kurátora
(az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége elnöke)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Rt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.