OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2006. október 24., kedd 16:30

Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester közleménye
    Budapest, 2006. október 24., kedd (OS) - A 2006. október 23-án és 24-én hajnalban történtek jelentős mértékben érintik az V. kerületet és annak lakóit. Az eseményekkel egyidőben folyamatos tájékoztatást kértem a Belvárosban keletkezett károkról, a mai napon pedig a reggeli órákban személyesen jártam körbe az érintett területeket, elsősorban a Ferenciek terét, a környező utcákat, a Kecskeméti utcát, a Kálvin teret és a Váci utca déli szakaszát. Személyesen tájékozódtam a Kecskeméti utcai rendőrőrsön keletkezett károk mértékéről és nagyságáról is.

    A kárfelmérés alapján megállapítható, hogy a belvárosi közvagyont egymillió forint alatti értékben érte kár. Ez elsősorban az utcabútorzat sérüléséből keletkezett. Az utcabútorzatban keletkezett károk helyreállításához szükséges intézkedéseket a mai napon megtettük.
    A kerületben működő magáncégek és üzletek tulajdonosainak becsült kárértéke 5 millió forint. Az éjszakai események során négy kirakatot törtek be, és egy épület állványzatát bontották el.
    A belvárosi lakóépületekben keletkezett kár felmérésével a Belvárosi Vagyonkezelő Zrt-t bíztam meg. A lakóépületekben keletkezett károk helyreállítására az Önkormányzat külön pénzalapot hoz létre.
    A Belváros érintett területein a lakók és járókelők többsége a felhalmozódott könnygáztól szenved. A mai napon oktatási intézmények diákjai, üzletek dolgozói és a Ferenciek terét övező utcák lakói is jelezték, hogy a visszamaradt könnygáz megnehezíti számukra az utcán történő közlekedést. Ezért nyomatékosan felszólítom a hatóságokat, hogy a könnygáz-gránátok belvárosi utcákon és tereken történő nagy tömegű alkalmazása esetén a lakosságot ért következményeket is mérlegeljék.
    A tegnapi napon a rendőri intézkedések eredményeként sok belvárosi lakos és bérlő nem tudta megközelíteni saját lakását. Különösen megdöbbentőnek tartom, hogy ezek az intézkedések olyan területeket is érintettek - például a Kossuth teret és az azt övező utcákat - ahol az éjszakai órákban rendőri akció nem zajlott. Ezen lépések indokolatlan bevezetése véleményem szerint nem felelt meg a törvényességnek, és súlyosan sértette a Belváros polgárainak mozgásszabadságát. A Belváros polgármestereként kérem a hatóságokat, hogy ilyen intézkedések indokolatlan bevezetésére a jövőben ne kerüljön sor.



                                Rogán Antal
                            V. kerületi polgármester

Budapest, 2006. október 24.

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.