OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2009. május 18., hétfő 14:59

Ingatlanadó: az újabb változatot is elutasítják a szakmai szervezetek
    Budapest, 2009. május 18., hétfő (OS) - Mennyi? harminc! Mi harminc? Mi mennyi?!!!!

    
A közvélemény eljutott ahhoz a ponthoz, hogy a kormányzat minden felmerülő javaslatában újabb csapdát gondol és zsigeri elutasításban részesíti.
Több összeesküvés-elmélet született és vannak magyarázatok arról, hogy ez a folyamatosan változó adóforma egy (vagy több) másik intézkedés feledtetésére a közvélemény részére bedobott gumicsont.
A szakmai szervezetek nem foglalkoznak összeesküvés elméletekkel, kizárólag a célszerűség és a megvalósíthatóság szempontját vizsgálják.
Ezzel kapcsolatban kristályosodott ki az egyöntetű elutasítás, minden egyes szervezet, amely egyébként nagyon sok dolgot másképp minősít, ebben a kérdésben hasonló álláspontot képvisel.
Jelen pillanatban a szakma is két szempont alapján mond véleményt:
1.)     egyrészről az egységes értékalapú ingatlanadó létjogosultságát elismeri azzal a kiegészítéssel, hogy megfelelő előkészítés után (-90 hónap), egy olyan bevételi forrás lehet az államháztartás kasszájába, amely kiválthatja és/vagy csökkentheti a más adónemekből származó bevételeket
2.)     másrészről rámutat, hogy jelen formájában célját tekintve alkalmatlan és elfogadhatatlan
ezért  a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete: Békési Béla,  Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete : Karlik Imre, Az Ingatlanközvetítők és -Forgalmazók Szakmai Szervezete : James Bondar  álláspontja:
Az ingatlanadó tervezete megalapozatlan, előkészítetlen.
Az ingatlanadó tervezetének újabb módosítása ismét rengeteg problémát és kérdést vet fel..
Bármely formáját szándékszik a hatalom bevezetni, mindegyiknek az alapja a pontos adatbázis, mely tartalmazza az ingatlanok alapadatait.
A különböző adatbázisok, beleértve az illetékhivatali adatbázist, alkalmatlan az ingatlanadó kiszámítására.
Ha a kiinduló adatok nem pontosak, az egész rendszer rossz.
Amennyiben be szeretné vezetni a kormány az ingatlanadót, meg kell határozni minden egyes adó alá kerülő ingatlan alapadatait, státuszát és ezeket rögzíteni kell.
Ennek elvégzéséhez a szándékot, a szakmai egyeztetést, a végrehajtási folyamatait, a források biztosítását, a szakemberek kijelölését, és a nyert adatok feldolgozását, kezelését kell biztosítani.
Az Ingatlankataszter egész országra vonatkozó elkészítését 6-8 évre becsüljük.
A felmerülő költségek előteremtésére az egyes prémiumok egy évi átcsoportosításának valamivel több, mint fele elég lehet.
A Szakmai Szervezetek elutasítják, hogy ilyen sarkalatos kérdésben figyelmen kívül hagyják a gyakorlati szakemberek véleményét.
2009-05-18    
Karlik Imre IME elnök, James Bondar IFSZSZ elnök, Békési Béla MIÉSZ elnök

    Kiadó: Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.