OS Országos Sajtószolgálat
2022. június 27. hétfő
Ismertető


2010. április 29., csütörtök 14:59

A gyermek jogai, avagy a nevelés lehetőségei – az ombudsman vizsgálata a kaposvári Zita Speciális Gyermekotthonban
    Budapest, 2010. április 29., csütörtök (OS) - Az otthon egyik gondozottja lopásra, koldulásra kényszerített kisebb gyermekeket, ezért büntetőeljárás indult ellene.  Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hír nyomán vizsgálatot indított a speciális ellátást igénylő fiatalkorúak kaposvári Zita Gyermekotthonában. Az ott dolgozók igyekezetét értékelni tudta ugyan, ám a körülményeket nem látta megfelelőnek.

    A gyermekotthonban korábban kétszer is folyt ombudsmani vizsgálat, az egyik hatására, a biztos ajánlására a fenntartó vissza is vonta az igazgató vezetői megbízását. Szabó Máté azonban a legutóbb is kénytelen volt megállapítani, hogy a Somogy Megyei Önkormányzat, azaz a fenntartó  többszöri ombudsmani kezdeményezés ellenére sem tett eleget ellenőrzési kötelezettségének, ezzel sérült a jogbiztonság és a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek kiemelt védelemhez fűződő joga is. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért a problémát az Országgyűlés elé terjesztette.
A gyermekjogi ombudsman feladatait is ellátó biztos a legutóbbi vizsgálatot a Népszabadság  Veréssel kikényszerített koldulás  című cikke után  rendelte el. Munkatársai a gyermekotthonban azt tapasztalták, hogy egy  2007-ben feltárt hiányosságot megszüntettek:  a megyei önkormányzat tatarozással  átalakításokkal megoldotta a súlyos pszichés zavarokkal, küszködő fiúk, valamint a speciális ellátást igénylő lányok elhelyezését. Az elmúlt évben létrehozták a speciális otthon működéséhez elengedhetetlen biztonsági elkülönítőt. Az  ugyan formálisan megfelel a jogszabályi előírásoknak, ám a kialakítása, berendezése során figyelmen kívül hagytak szakmai szempontokat és nincs kiforrott elképzelés az elkülönítő gyakorlati használatról. A jogszabályban előírt helyiségek megtalálhatók, a berendezés azonban hiányos. Szabó Máté ezért a fenntartót a biztonsági elkülönítőre vonatkozó szakmai javaslat megfogalmazására kérte.
A biztos korábbi jelentéseiben is kifogásolta, hogy ráccsal különítik el egymástól a speciális ellátást igénylő gyermekeket, ami veszélyezteti a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos jogának érvényesülését.
Az intézmény lehetővé teszi, hogy a gyermekek személyesen és a telefonon, illetve a jogszabályi lehetőségek szerinti egyéb módokon is tartsák a kapcsolatot a családjukkal,  de a házirend ennek idejét erősen korlátozza, ami nem segíti a gyermek családi kötődését. Szabó Máté azt viszont értékelte, hogy a szakemberek igyekeznek hasznos programokat szervezni a gondozottak szabadidejének eltöltésére -   aminek jó példája az intézmény sportcsapata – ám a működéséhez szükséges eszközökből az elégségesnél kevesebb jut. .
Az országgyűlési biztos munkatársai felfigyeltek egy idézetre az igazgatói iroda falán:  Gyermeket nevelni nehéz, ha a gyermek jogai megelőzik a nevelési lehetőségeket.  Az ombudsman álláspontja szerint  gyermekvédelmi intézetben ez a vélemény nem elfogadható.


    Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.