OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2010. augusztus 14., szombat 13:05

A HM Kommunikációs Főosztályának közleménye
    Budapest, 2010. augusztus 14., szombat (OS) -

    
    NATO-tanfolyam a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán

    2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisa (MH KKB) ad otthont annak a NATO tanfolyamnak, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják iraki hallgatóknak.
    2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB), Szentendre ad otthont a NATO Iskola (NATO School, Oberammergau) azon tanfolyamának, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják. A képzést a NATO Iraki Kiképző Missziója (NTM-I) kezdeményezte az iraki kormányzati intézmények szakemberei és az iraki hadsereg katonái számára. A képzésen 25-en vesznek részt, 23 fő hallgató és 2 fő tolmács.
    A tanfolyamot a NATO kiemelten fontosnak tartja, mivel a házi készítésű robbanószerkezetek okozzák a katonai veszteségek több mint 2/3-át napjaink hadszínterein. A tapasztalatok átadása, megvitatása rendkívüli fontos a veszély és a veszteségek csökkentése érdekében.
    2010 júliusában 515 iraki állampolgár (89 iraki katona, 30 iraki rendőr és 396 iraki polgári személy) vesztette életét a házi készítésű robbanószerkezetek következtében.
    A házi készítésű robbanó szerkezetek elleni tanfolyam a NATO Iskola és a szentendrei Központi Kiképző Bázis közötti együttműködés keretében valósul meg. A tanfolyam költségeit és a nemzetközi szakértőkből álló oktatói állományt a NATO Iskola biztosítja.
    A Magyar Honvédség szervezeteiben évente több nemzetközi NATO-tanfolyamot (különleges műveleti tanfolyam, Public Affairs tanfolyam) rendeznek melyek mellett az MH KKB 2008 novembere óta számos C-IED vonatkozású rendezvénynek adott otthont.
    A tanfolyam helyszínének kiválasztásában nagy szerepet játszott az, hogy a Magyar Honvédség jelentős eredményeket ért el a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység nemzetközi együttműködéssel megvalósuló oktatásában, egyben előmozdítva a vonatkozó nemzeti képességépítést is.
    A tanfolyam jelentős állomása annak az útnak, amelyen a Magyar Honvédség szeretné elérni, hogy a szentendrei Központi Kiképző Bázis regionális képzési hellyé váljon a NATO oktatási-képzési rendszerén belül.

    ----------------------------------------------------------------- --

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.