OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2010. október 20., szerda 08:36

KEP fórum a hungarikumokról -- megemlékezés 56-ról
    Budapest, 2010. október 20., szerda (OS) -

    A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) októberi, budapesti törzsasztal fórumán nagy érdeklődés mellett a hungarikum törvénytervezetet vitatta meg és megemlékezett 56-ról hg. Esterházy Antal KEP elnök vezetésével. Bevezető előadást tartott Birinyi József, a Parlament Hungarikum Munkacsoportjának vezetője, tekintélyes népzenekutató és filmrendező. Birinyi József elmondta, hogy a hungarikumok védelméről széles konszenzussal elfogadott országgyűlési határozat alapján, most készül nagyszámú szakértő bevonásával a hungarikum kerettörvény, amely sok területet érint. Erre azért is nagy szükség van, mert a hungarikum, mint jogi kategória még nem létezik. Ezért a törvénynek az egyik fő feladata, hogy definiálja mi a hungarikum. A másik fő feladat ennek segítségével a nemzeti termékek védelme, termelésének és értékesítésének ösztönzése szervezett keretek között. Utalt arra, hogy a hungariumokat piramis szerint kívánják kezelni. Tehát alulról építkezve első szinten a helyi érték, majd a megyei, nemzeti vagy kárpát-medencei érték található. Csak jelentős értéket tartalmazó magyar jellegzetesség lehet hungarikum, amelynek szigorú minőség-ellenőrzésen kell átesnie.
Birinyi József előadásához kapcsolódva referátumot tartott Vasvári József a KEP Kárpát-medencei Hungarikum Munkabizottság vezetője, vállalkozó, a Világbank regisztrált szakértője is. Vasvári József előadásában hangsúlyozta, hogy a Munkabizottság fő célja a különböző helyi és regionális magyar szellemi és anyagi értékek megismerése és népszerűsítése a Kárpát-medencében, együttműködve a partnerekkel. Utalt arra, hogy a hungarikumok bölcsője a Kárpát-medence, annak különleges kultúrája, gazdasági, társadalmi viszonyai.
Az előadásokat követő élénk vitában több hazai és határon túli résztvevő utalt a Hungarikum törvény jelentőségére és szorgalmazták a kiváló magyar termékek piacra jutását segítő intézkedéseket, szervezeti feltételek megteremtését. Ilyen értelemben nyilatkozott többek között a KEP szlovákiai képviselője Mézes Rudolf, a KEP vajdasági képviselője Körmöci Károly, Kádár Imre a Prémium Hungaricum Egyesület elnöke és Szabó András közgazda, volt nagykövet, a KEP alelnöke.
Az októberi rendezvény keretében hagyományosan megemlékeztek az 56-os forradalom évfordulójáról. Dr. Czeglédi József a KEP 56-os Dialógus Bizottsága elnöke, az 56-os Történelmi Alapítvány kurátora, a forradalom fegyveres résztvevője felhívta a figyelmet arra, hogy 56 mindmáig sajnálatos módon megosztja a magyar társadalmat. Egyesek kisajátítják, kirekesztő politikát folytatnak és gyűlöletkeltésre használják fel. Meggyőződését fejezte ki, hogy sikerül eredményesebben kezelni ezt a világtörténelmi jelentőségű magyar ügyet és pl. rendszeres dialógus segítségével 56 egyre inkább a nemzeti együttműködés, összefogás, dicsőség szimbóluma lesz.


        KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.