OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2011. február 4., péntek 11:17

Építsük csak vízlépcsőket!
    Budapest, 2011. február 4., péntek (OS) - A Magyar Feltalálók Egyesülete, amely több mint húsz éve összefogja a hazai műszaki alkotások kiagyalóit, erkölcsi és szakmai súlyával támogatja a nagymarosi valamit az adonyi és a fajszi vízlépcsők megépítését a Dunán.

    A felépítendő dunai vízlépcsők a hajózás teljes évben történő biztosításán túl az alábbi előnyöket nyújtanának:
1.  E létesítményekkel, megújuló energiával villamos áramot lehet termelni.
2.  A vízlépcsők egyben árvízvédelmi szerepet is ellátnak, tározóikban felfogva a vízáradatot.
3.  Lehetővé teszik a mezőgazdaságban kiterjedt területek öntözését. Ennek a klímaváltozás miatt különlegesen nagy jelentősége lesz a jövőben.
4.  A beruházások révén, a gátakon lehetőség nyílik három új közúti híd létesítésére.
5.  A vízlépcsők felépítésének további előnyei is lesznek. A nagymarosi objektum segíti helyreállítani a szigetközi korábbi állapotokat, a duzzasztás biztosítja környező ivóvíz lelőhelyek jó minőségét és vízhozamát, valamint a Duna turisztikai értékét növeli. Az adonyi vízlépcső a Dunamenti Hőerőmű termeléskorlátozását szüntetné meg az alacsony vízállás idején. A fajszi vízlépcső pedig, a Paksi Atomerőmű működését tenné biztonságosabbá a frissvíz-hűtés biztosítása révén.

Természetesen minden ember alkotta létesítmény eleve nem a teremtett környezet része, ezért számolni kell annak környezeti hatásaival is. Azt is el kell ismernünk, hogy a mesterséges alkotásaink, ide értve a vízlépcsőket is, az emberiség növekvő szükségleteinek kielégítési kényszerétől, továbbá élet és vagyonbiztonság megteremtésétől vezérelve jönnek létre. A kérdéses vízlépcsők környezetkárosító hatása, a hasonló létesítmények példái alapján megbecsülve, olyan és akkora, hogy az eltörpül a várható előnyök mellett.
Egy igen nagy dunai árvíz esetén, Pesten emberéletek ezrei lesznek veszélyben a hathatós folyamszabályozás elmaradása hiányában. Továbbá, a klímaváltozás miatt sok helyen lehetetlenné válik majd a mezőgazdasági termelés a duzzasztókból kapható öntözővíz nélkül. Erkölcstelen tehát a vízlépcső ellenében a természet szépségeiről ábrándozni.

Az Európai Unió előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni azt, hogy Magyarország is építse fel a Duna szabályozás eszközeit. Ezért a nagymarosi beruházás elmaradásából eredő erkölcsi kárt nem szabadna tovább tetézni. Az anyagi kárunk sem elhanyagolható, több ezermilliárd forintjába került Magyarország polgárainak a bős-nagymarosi hírhedt ügyünk.

Legújabban néhány magát  zöldnek  kikiáltó valós tagság nélküli szervezetecske, dühödt támadásba lendült a kormányzat ellen, mert az Új Széchenyi Terv  kilátásba helyezte a dunai vízlépcsők megépítését. Sajnos, hogy a média gyengécske hangjukat oly mértékben felerősítette, hogy egyes vezetők, akik a vizes dolgok terén nem szakértők ugyan, sietve visszakozót fújtak. Ennek ellensúlyozására e nyilatkozat. Hátha a média törvény biztosítja nekünk, hogy álláspontunk nem marad titkon.
További felvilágosítás: +36209458078

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.