OS Országos Sajtószolgálat
2024. március 28. csütörtök
Ismertető


2011. május 11., szerda 12:31

Diktatúrákra jellemző öncenzúra a hazai médiában?
    Budapest, 2011. május 11., szerda (OS) - A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerint mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák közérdeklődésre számot tartó ügyekről, a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről. Hazánkban (a törvény szerint) közszolgálati médiaszolgáltatás működik, többek között az állampolgárok tájékozódási igényeinek kielégítése céljából. A közszolgálati média által közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerűnek, időszerűnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A valóság azonban ezzel brutálisan szemben áll!

    A húsvétot követő napon, április 26.-án, addig jellemzően fel nem tett kérdésekkel, az MTI felületén OS közlemény jelent meg a frissen aláírt Alaptörvény ellentmondásairól. A cím nem volt érdektelen: Alkotmánycsere örvén a nép jogfosztásának törvénybe iktatása? Az összeállítás minden demokrácia legfontosabb alapfeltételei közül, hatnak a súlyos hiányát illetve durva sérelmét vetette fel, kétségkívül ellenőrizhető módon. A közleményt diktatúrákra jellemző mértékű csend, és szinte tökéletes elhallgatás követte. Tegyük fel többedszer a jogos kérdést: Kiknek az érdekében?

A hat indokolt felvetés egyike a választási törvények népszavazás útján való megváltoztatásának éppen az új Alaptörvény általi friss megtiltásáról, mint a hatályos Alkotmányban még deklarált népszuverenitás megszüntetésének egyik jellemző példájáról szólt, a hazánkban szinte kizárólag a pártokra korlátozott népképviselettel, és a nép közvetlen hatalomgyakorlási lehetőségeinek visszaszorításával összefüggésben.

Két hétre rá, 2011. május 9.-én, nagyrészt az előzőek teljes elhallgatása okán, egy újabb OS közlemény jelent meg, mely egy a korábban felvetetteknél is fontosabb kérdésként már azt fogalmazta meg, hogy valóban az ország népének képviselői ülnek-e a többpárti parlamentben.
Lehetséges-e, hogy az Ország Házát pártok házaként használják a nép végső érdekei ügyében egymástól nem is túlzottan különböző pártok képviselői?

Ez a második közlemény az új Alaptörvény hatályba lépésével életbe lépő tiltás előtti utolsó lehetőségként, közzétette két, éppen a választási törvénynek a pártok közös képére formált állapotát megváltoztatni szándékozó, és még támogatható népszavazási kezdeményezés lényegét, és a gyűjtőívek elérhetőségét. Ezek a kezdeményezések már januárban megjelentek ugyan a Magyar Közlönyben, de a többpárti érdekek és a hazai média sajátosan összekapcsolódó világában a széles közvélemény számára elérhetetlen ismeretek mélységébe süllyedtek.

Az elhallgatás fokozódni nem, ám az új közleményre is kiterjedni, játszva tudott!
Sajtószabadságról törvény? Az van!

Bővebben:
http://www.abosz.hu/idoszerukerdesek.html#az_orszag_kepviseloit_az_orszag_hazaba

Budapest, 2011-05-11

Pós Péter elnök
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ)

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.