OS Országos Sajtószolgálat
2023. október 1. vasárnap
Ismertető


2011. szeptember 19., hétfő 21:39

A szabadalmaztatásban az USA engedett a világnak
    Budapest, 2011. szeptember 19., hétfő (OS) - Az USA Kongresszusa, majd a Szenátusa hosszas vita után elfogadta a Leahy-Smith America Invents Act ( Patent Reform Act of 2011 ) elnevezésű törvényt, melyet Obama elnök szeptember 16-án aláírásával szentesített. Az elmúlt hétvégén tehát az USA engedett, áttértek a feltalálási elsőbbségről a bejelentési elsőbbségre. Egységesült a szabadalmi jogrend a világban, a legfontosabb tekintetben, az elsőbbség napjára vonatkozóan.

    A szabadalmi rendszer leglényegesebb eleme az elsőbbség dátuma, amelytől számítva keletkezik a szabadalmi monopólium. Ez a nap a legtöbb országban a szabadalmi bejelentés dátuma, melyet egy szabadalmi hatóság igazol. Néhány ország jogrendje szerint nem a bejelentés, hanem a feltalálás napja a kezdet. Annak igazolása természetesen nehézkesebb. Egymás mellett létező kétféle szabadalmi rendszer, az országok többségében a bejelentési elsőbbség, míg az Egyesült Államok, Kanada és Fülöp-szigetek szabadalmai tekintetében feltalálási elsőbbség nehézkessé tette a nemzetközi szabadalmaztatást. A kézenfekvő megoldás lett volna a többség jogrendjét alkalmazni minden országban.
A szabadalmi jognak, benne a feltalálói elsőbbségnek az Egyesült Államokban több mint kétszázhúsz éves múltja van, benne foglaltatik az USA alkotmányában. Az Egyesült Államok minden egyes polgára a múltban és most is jól tudja, hogy nemzetük nagyságát feltalálóiknak köszönheti. Ezért hosszú évtizedeken keresztül minden erőfeszítése a világ többi országának az USA szabadalmi rendszere megváltoztatására hiábavalónak bizonyult.

A globális gazdaság viszonyi között egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a két párhuzamos elsőbbség a szabadalmi jogrendben tarthatatlan. A megoldást a jelenlegi USA politikai vezetők, és az amerikai polgárok bölcs belátása hozta meg: kidolgozták szabadalmi törvényük módosítását abban a tekintetben, hogy áttérnek a feltalálási elsőbbségről a bejelentési elsőbbségre. A Kongresszus, majd a Szenátus hosszas vita után elfogadta a Leahy-Smith America Invents Act ( Patent Reform Act of 2011 ) elnevezésű törvényt, melyet Obama elnök szeptember 16-án aláírásával szentesített. Az elmúlt hétvégén tehát az USA engedett, egységesült a szabadalmi jogrend a világban, a legfontosabb tekintetben, az elsőbbség napjára vonatkozóan.

A feltalálók világszövetségének magyar elnöke Vedres András levélben fejezte ki a 88 ország innovációs szervezetének köszönetét Barack Obama elnöknek a szabadalmak terén új korszakot nyitó USA törvénymódosításért. A levélben az IFIA elnök hangsúlyozta, hogy hatalmas az a nemzet, amely engedni tud .

    Kiadó: Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.