OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2011. november 2., szerda 15:08

Korosodó társadalmak problémái
    Budapest, 2011. november 2., szerda (OS) - Az idősödő társadalmakban jelentkező problémákról, az idősödés velejáróiról, a nyugdíjas évek életminőségéről és esélyeiről is szó esik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az MTA Szociológiai Kutatóintézete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián, amelynek  november 17-18 között a budai vár ad otthont. A nyilvános tanácskozáson a Visegrádi Államok tudományos intézményeinek szaktekintélyei vesznek részt.

    A konferencia hallgatósága többek között az idősödő munkaerő problémáival, a tartós gondozás alatt álló emberek felügyeletének pozitív példáival ismerkedhet meg, de az előadások között napjaink néhány szokatlan témájú, új kutatásának eredményeiről is szó esik majd. Ebbe a sorba tartozik például a generációk közötti kapcsolatok átalakulásáról, az idős nők sérelmére elkövetett párkapcsolati erőszakról, vagy az idősgondozásban megjelenő úgynevezett láthatatlan migránsok szerepéről szóló előadás. A nemzetközi konferencia előadói lesznek többek között: Kovách Imre, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója, Győri Enikő külügyi államtitkár, Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója, Ewa Fratczak, a Varsói Közgazdaságtudományi Iskola professzora, Iva Holmerova, a prágai Károly Egyetem professzora, Bernardína Bodnárová, a pozsonyi Munkaügyi és Családkutató Intézet képviselője és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.  2012 az Európai Parlament döntésének értelmében az aktív időskor és a generációk közti szolidaritás éve lesz az Európai Unióban. Az idősek évének közeledtével a visegrádi négyeken (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kívül eső országok képviselői is jelezték már részvételüket a rendezvényen.  További részletek az ageing.maltai.hu címen.  
    Kiadó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.