OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2011. december 13., kedd 13:42

Nefmi: Ne Szívj Tovább! - népegészségügyi kampánysorozat a nemdohányzók védelmében
    Budapest, 2011. december 13., kedd (OS) - A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a - január elsején hatályba lépő - nemdohányzók védelmében történt törvénymódosításhoz kapcsolódva hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította ma útjára.

    A jövő év márciusig tartó –  Ne szívj tovább!  című - kampánysorozat a dohányzás okozta egészségkárosodásra, a leszokást segítő programokra és nem utolsósorban a törvény betartására kívánja felhívni a magyar lakosság figyelmét.
    Mint ismeretes, hazánkban 18 percenként meghal egy ember a dohányzás következtében. Naponta mintegy 70, évente pedig csaknem 30 ezer honfitársunkat veszítjük el a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt. E káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes rákos megbetegedés által okozott halálozás 30-35 százalékáért. A statisztikai adatok szerint a világon 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen. Magyarország sajnos a világranglista élmezőnyében van. Hazánkban minden harmadik férfi (a felnőtt férfiak 32,8 százaléka) és minden negyedik nő (a felnőtt nők 23 százaléka) napi rendszerességgel dohányzik, a személyenkénti cigarettafogyasztás pedig meghaladja az évi 2000 szálat. Ami még ennél is drámaibb tény, hogy a cigarettázás egyre fiatalabb korban kezdődik.
    A 2012. január 1-től hatályos szabályozás ezeken a számadatokon, a Magyarországot fenyegető népegészségügyi katasztrófahelyzeten   kíván változtatni.
    A civil és állami szféra mostani összefogásának eredményeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, televízió-, és rádióhirdetések, plakátok, poszterek, matricák állnak a teljes közösség rendelkezésére e fontos ügy kapcsán.
    A kampány menetét, anyagait, az aktuális információkat mától a neszivj.postr.hu blogon követhetik nyomon a látogatók, ahol a folyamatosan frissülő bejegyzések mellett az ügyet támogató parlamenti képviselőkkel és hírességekkel készült interjúkat is megtekinthetik.
    Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadásával és az azt támogató társadalmi összefogással reális esélyt lát arra, hogy Magyarországon olyan generációk nőjenek fel, akik nem dohányoznak.


    Nemzeti Erőforrás Minisztérium
    Egészségügyért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.