OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2012. január 19., csütörtök 17:32

Első fokon pert nyert az MTVA a perelő szakszervezet ellen
    Budapest, 2012. január 19., csütörtök (OS) -

    
Törvényesen zajlott a létszámleépítés, 5,3 milliárdos a megtakarítás


Törvényes és szabályos volt az MTVA 2011 nyarán lefolytatott csoportos létszámleépítése – állapította meg január 19-i, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A testület egyben felszólította a felperes Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) képviselőit, hogy tartózkodjanak a létszámleépítéssel kapcsolatos valótlan tartalmú közlemények megjelentetésétől.


A jogszabályoknak megfelelően zajlott az MTVA 2011 nyarán lefolytatott létszámleépítése, amelynek során a közmédia nem sértette meg a szakszervezetek jogait, a munkáltató és az üzemi tanács közötti konzultáció a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályainak megfelelt – állapította meg 2012. január 19-én a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A nem jogerős ítélet szerint a TFSZ tehát a továbbiakban nem indíthat eljárást a csoportos jogellenességének megállapítása, így az egyes elbocsájtások jogellenességének megállapítása ügyében sem.


Mint ismert, a TFSZ (amelynek alelnöke Nagy Navarró Balázs) tavaly augusztusban nyújtott be bírósági keresetet a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon. Álláspontjuk szerint a csoportos létszámleépítésről az MTVA és az Ideiglenes Üzemi Tanács között folytatott, és megállapodással végződött konzultáció nem felelt meg a Munka Törvénykönyve vonatkozó előírásainak.


A Fővárosi Munkaügyi Bíróság mai ítéletében kimondta, hogy a 2011 nyarán folyamatban lévő csoportos létszámleépítés törvényes és szabályos volt. A csoportos létszámleépítés jogszerűen lezárult.  Az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás tartalmazta azt is, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre az elbocsátandó munkavállalók közül azoknak, akiknek átlagkeresete a bruttó 200 000 forintot nem haladja meg, és a munkáltató plusz egyhavi átlagkeresetet fizet ki, továbbá azt is, hogy a munkavállalók lakáskölcsönüket, munkáltatói kölcsönüket változatlan feltételekkel fizethetik vissza. Az MTVA ennek tükrében továbbra is biztosítja az elsőcsoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak az Üzemi Tanáccsal megállapodott juttatásokat.


Az ítélethozatal végén nyomatékosan felhívta a bíróság felperes, azaz a szakszervezet képviselőinek figyelmét, hogy a jövőben ne jelentessenek meg valótlan tartalmú sajtóközleményt a létszámleépítéssel kapcsolatban, miként az korábban előfordult.


A létszámcsökkentéssel összességében az  MTVA 2013-tól mintegy 5,3 milliárd forintot takarít meg, ezzel is javítva gazdálkodását, növelve egyúttal a műsorkészítésre fordított közforintok hatékony felhasználását.


Cserháti Ágnes
MTVA szóvivő

--------------------------------------------------------------------- -------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.