OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. február 10., péntek 14:37

Guanó az egyházi sarkalatos törvény,akárhogy paszírozzák
    Budapest, 2012. február 10., péntek (OS) -

    Több forrásból arról értesültünk, hogy vita alakult ki az egyházi sarkalatos törvénnyel kapcsolatban a FIDESZ,KDNP egri frakcióülésén.  A vita oka, hogy Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és csapata nem adta nevét az egyházak minősítéséhez. Ez tiszteletre méltó álláspont és megfelel annak , amit  az  ANKH   Egyház nyílt levélben kért Pálinkás Józseftől.    A kétharmadnak   módosítgatnia kell az Alkotmánybíróság által hatályon kívül helyezett, majd suttyomban áterőltetett egyházi sarkalatos törvényt. Ez a módosított törvény ugyanúgy  guanóra  fog sikeredni, mint az Alkotmánybíróság által törölt változat. Hiába írják át és veszik ki belőle a Tudományos Akadémiára vonatkozó részt, akkor is durva dolgok  maradnak benne, mint például ( a teljesség igénye nélkül) az alábbiak: -     A törvény módosítja az egyházak és vallási egyesületek státuszát, melyet az Európai Unió működéséről szóló szerződés 17. pontja tilt; -    Megalázza a  gittegyletté   minősített egyházakat abban az esetben is, ha azokat a későbbiek során újra felveszik az egyházak listájára, 26.§.1. bekezdés:   más szervezetek elnevezései és jelképei nem kelthetnek olyan benyomást, hogy az a szervezet, illetve tevékenysége más, korábban nyilvántartásba vett egyház működéséhez kapcsolódik.  Eszerint a szervezetek elveszítik neveiket, jelképeiket.  -    Diszkriminatívan szabályozza a jogszabály az egyházak védelmét. 23.§.  az egyház –   templomok, temetők és más szent helyek fokozott szabálysértési és büntetőjogi védelemben részesülnek . Viszont a védelem a vallási egyesületekre nem terjed ki. -  A jogszabály 22.§. biztosítja az egyházaknak, hogy beletekinthessenek az egyházakat érintő törvény változás-tervezetekbe, viszont ez, a vallási egyesületekre nem vonatkozik, tehát ők nem szólhatnak bele saját sorsuk alakításába. -   Az egyházi személyek és a hívők közötti kapcsolat bizalmas jellegét (mint például a gyónási titok) sem védi a törvény a vallási egyesületeknél.  -  Az új egyházak más egyházak jelképrendszerét csak azok engedélyével használhatják, azaz Jézust például a több tucat bejegyzést óhajtó keresztény kisegyház  nem  ábrázolhatja . -   Míg az egyházak fennállásukig megtarthatják termőföldjeiket, addig a vallási egyesületeknek három éven belül el kell adniuk. A jogszabályban ezen felül hemzsegnek az ellentmondások, különös tekintettel a különféle határidők, dátumok tekintetében. Felháborító és nevetséges, hogy a kormány nyolcvankét egyház beadványából harminchét beadvány elfogadásáról kíván határozni, miközben a kritériumokat egy olyan törvény írta elő, amelyet az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett. Felháborító, hogy egy, december 30-án elfogadott jogszabály  december 2o-i határidővel beadott beadványokat kívánja szelektálni.    A címben azért írtunk guanót és nem egyszerűen kakit, mert a madárürülék, a történelem hajnalán robbanóanyag előállítására szolgált és ily módon jobban kifejezi a vallásszabadság területén kialakult feszült helyzetet.
    Kiadó:  ANKH  Az Örök Élet Egyháza

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.