OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2012. február 16., csütörtök 16:17

Iványi Gábor egyháza nem felelt meg a törvényi kritériumoknak
    Budapest, 2012. február 16., csütörtök (OS) - Lukács Tamás a KDNP országgyűlési képviselője, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyeket Iványi Gábor, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkésze közleményben juttatott el az MTI-hez.

    Ebben Iványi azt állítja, hogy annak a döntésnek a hátterében, miszerint a MET nem kapta meg a magasabb egyházi státuszt, politikai okok vannak, és nem törvényi, hanem önkényes alapon, kegyként adományozzák a státuszt egyes egyházaknak.      Lukács Tamás bizottsági elnök ezzel ellentétben azt állítja, hogy a törvénynek való megfelelés alapján történik egy-egy kérelem bejegyzése.  A törvénynek való megfelelés a vizsgálat feltétele. Az egyházi státusz megszerzése nem a vallásszabadság kérdése, mert az mindenki számára biztosított. A magasabb státusz megítélését az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően három pilléren nyugvó protokoll alapján vizsgálják. Az első esetben a történelmi kontinuitás, a társadalmi beágyazottság volt a mérce. Jelen esetben a világvallások autentikus hazai képviseletének adtak elsőbbséget. A további eljárásoknál egyedileg vizsgálják, hogy a törvényben megállapított keretek között az egyházi státusz a szervezet működése érdekében – intézmény fenntartás, országos lefedettség – indokolt-e.      A MET, amely a metodista egyházhoz tartozónak vallja magát, jelen eljárás külön kritériumának – hogy nagy világvallás autentikus hazai képviselője legyen– nem felel meg. Ezt bizonyítja a Magyarországi Metodista Egyház és a világméretű The United Methodist Church (UMC) vezetőinek a bizottsághoz eljuttatott levele.       A Magyarországi Metodista Egyház az 1898-ban elkezdett metodista egyházi szolgálat folytatólagos letéteményese, kezdettől a mai napig egyedüli magyar tagja a világméretű The United Methodist Church (UMC)-nek       A Magyarországi Metodista Egyház jelölése ezen a feltételen alapul.
    Azt a jóindulatúnak nem nevezhető feltételezést, hogy politikai döntést hoztunk, cáfolja az a tény, hogy olyan egyházakat is jelöltünk jelen eljárásban, amelyek decemberben még tüntettek az egyházügyi törvény ellen – hangsúlyozta Lukács Tamás.  KDNP sajtóiroda
    Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.