OS Országos Sajtószolgálat
2024. szeptember 9. hétfő
Ismertető


2012. július 12., csütörtök 09:06

Segély helyett utalvány – újabb szegényellenes döntés!
    Budapest, 2012. július 12., csütörtök (OS) - Bár korábban az ellenkezőjét ígérte, a jövőben mégis Erzsébet-utalványban fizeti ki a kormány a segélyek egy részét. A döntés jól mutatja a Fidesz-KDNP szegényellenes társadalomszemléletét.

    Szent Erzsébet annak idején legalább önzetlen alamizsnát osztott a hatalom által minden szempontból alattvalónak tekintett rászorulóknak. Az Orbán-kormány most ugyanerre készül – azzal a különbséggel, hogy az intézkedésében még az önzetlenséget se lehet felfedezni.

Többször felhívtuk a figyelmet: a segélyek utalványozása súlyosan sérti a rászorulók emberi méltóságát, akadályozza mindennapi boldogulását, és a feketepiac erősödését is maga után vonja. Ennek ellenére döntöttek úgy a kormánypártok, hogy a jövőben a támogatások jelentős részét Erzsébet-utalványban fizetik ki.

Döntöttek arról is, hogy a 2013-as költségvetésben is befagyasztották a gyermekvédelmi támogatást, az anyasági segélyt, a GYES-t, a GYED-et, valamint az utoljára az MSZP által emelt családi pótlékot. Ez utóbbit ráadásul most már végleg megvonják azoktól a családoktól, ahol a gyerekek hiányzása eléri az ötven órát. Holott nem minden esetben a szülők tehetnek arról, hogy a gyermekük – mondjuk a kirekesztő iskolarendszerben elszenvedett folyamatos megaláztatás miatt – nem akar, vagy – mert például a család helyzete miatt dolgozni kényszerül – nem tud bejárni az iskolába.

Mindezek együtt egy olyan kormányzati társadalomfilozófiát rajzolnak ki, amely semmilyen szociális és anyagi rászorultságot nem vesz figyelembe, ugyanakkor megfélemlíti, megalázza, sőt megbünteti a szegény családokat akkor is, ha az nem lenne indokolt – például, ha a segélyt korábban is csak hasznos és szükséges holmira fordították, vagy ha a gyerek később rendben bejár az iskolába.

A vasszigor mögött ugyanakkor nyilvánvalóan nem csak a kormánypártok kőkemény érzéketlensége húzódik. Az Erzsébet-utalvánnyal a köz-, majd a reálszférában helyzetbe hozott haveri áruházlánc az intézkedés hatására az utolsó utáni, világtól elzárt zsákfaluban is nagyot kaszálhat, miközben a szolgáltatásaikat kifejezetten a helyi igényekre építő kisüzletek tulajdonosai jelentős hátrányba kerülnek.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja

U.i.: A KSH szerint tavaly alig 88 ezer 50 gyermek született Magyarországon. Ez a szám soha nem volt ilyen alacsony. Vajon mikor tűnik fel a kormánynak, hogy a nagy gazdasági és baby boom ellenére robbanásszerűen távoznak az országból a fiatalok, a helyzetüket kilátástalannak érző családok, s tömegesen húzzák le a rolót a kis és közepes vállalkozások?

    Kiadó: MSZP

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja  az OS-be beadott  közleményeket,  a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett  közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


 
Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Nemzeti Közleménytár valamennyi közleményét a megújult mti.hu oldalon találják. 2024. december 31-ig – a megújult felület mellett – még erről az oldalról is elérhetőek az OS közlemények.



Az Országos Sajtószolgálatról

Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.