OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2012. október 16., kedd 13:30

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. október 16., kedd (OS) - Az ombudsman a vak és gyengén látó emberek egyenlő közlekedési esélyeiért

    
A hangos utastájékozatási rendszer nem működik a teljes villamos-, trolibusz- és autóbusz-hálózaton, ezért a vak és látássérült utasok jelenleg nem élhetnek egyenlő eséllyel a Budapesti Közlekedési Vállalat szolgáltatásaival. A busz- és villamosjáratok nagy részén akusztikus módon nem tájékoztatják az utasokat a megállóhelyekről és az átszállási lehetőségekről, ami a vak utasok számára ellehetetleníti, a látássérülteknek pedig jelentősen megnehezíti az önálló közlekedés lehetőségét. Szabó Máté alapjogi biztos a közlekedési vállalat vezérigazgatójának intézkedését kérte.
A BKV hangos utastájékoztatási rendszere korábban sokat segített a vak és gyengén látó embereknek, de a vidékről érkezőknek is azzal, hogy informált az átszállási lehetőségekről. A sorozatos forgalmi változások miatt azonban túl kicsinek bizonyult az idősebb járműveken üzemelő kijelző- és hangbemondó rendszerek memóriakapacitása, ezért a BKV még 2008-ban megszüntette ezt a szolgáltatását. Csupán néhány buszjárat új típusú járművein van berendezés, amely bemondja a következő megállót. Gondot jelent továbbá, hogy járatok számát a gyengén látó utasok számára olvashatatlan méretben írják ki.  Ugyanez a probléma a legtöbb digitális kijelzővel, valamint a megállókban használt utastájékoztató táblákkal is és ott sem nem áll rendelkezésre olyan hallható jelzés, amely a látássérült várakozót értesítené, hányas számú járat érkezett a megállóba.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.