OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2012. december 2., vasárnap 10:53

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2012. december 2., vasárnap (OS) - Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a Politikatörténeti Intézet iratainak állami tulajdonba vételével kapcsolatban

    Az alapvető jogok biztosa szerint a tulajdonhoz való jogot és a tudományos kutatás szabadságát sérti a levéltári törvény 2012. június 1-jei módosítása, amelynek nyomán válogatás nélkül állami tulajdonba kerültek a Politikatörténeti Intézet tulajdonában lévő pártiratok, valamint az általa letétként kezelt szakszervezeti iratok. Szabó Máté ombudsman az általános jellegű és a kompenzációt nélkülöző kisajátítást megteremtő, valamint az iratok további kutathatóságát is nehezítő rendelkezés alkotmányosságának vizsgálatát és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.
    A panaszos – egy kiemelten közhasznú tevékenységet ellátó kutatóhely vezetője – beadványában azt sérelmezte, hogy a levéltári törvény 2012 júniusi módosítása során a törvény záró rendelkezései közé beillesztettek egy szakaszt. Annak alapján immár az állam tulajdonát képezik a Magyar Dolgozók Pártja és jogelődei, valamint a Magyar Szocialista Munkáspárt, illetve ezek társadalmi és ifjúsági szervezetei, továbbá a Szakszervezetek Országos Tanácsa, a szakszervezeti tanácsok, ágazati szakszervezetek iratai. Ezek az 1944 és 1989 közötti időszakban keletkeztek. A panaszos arra hivatkozott, hogy a törvénymódosítással indokolás nélkül állami tulajdonba vett iratok részben a Politikatörténeti Intézet levéltárának tulajdonában vannak, részben pedig szakszervezetekében, amelyeket a levéltár letétként kezel.

    Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.