OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2013. augusztus 2., péntek 12:06

Szilágyi László független országgyűlési képviselő közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 2., péntek (OS) - Tovább gyorsul az egészségügyi dolgozók elvándorlás Miközben az Orbán-kormány azt állítja, hogy csökkent az orvosok és nővérek elvándorlása, a valóság mást mutat: a szakdolgozók, az ápolónők is tömegesen mennek külföldre dolgozni. A béremelés formája és mértéke elégtelen, és sok egyéb lépésre is szükség lenne, de a kormány érdemben nem tesz semmit.

    A kormány győzelmi jelentései sem takarják el azt a tényt, hogy a Fidesz-kormány alatt minden eddiginél több orvos menekült el. A fiatal, rezidens orvosok továbbra is mintegy kétharmada tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Az ország egy kiemelt kórházában komplett kollektíva mondott fel a napokban. A nővérek és az ápolók között nagymértékben megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők száma. Idén az első félévben 929-en kértek igazolást az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól külföldi munkavállaláshoz, míg 2011-ben ez a szám 759 volt.

A kormány nem képes itthon tartani a szakembereket, hiszen 2010 óta zajlik az egészségügy folyamatos leépítése. A Fidesz magára hagyta az ágazatot. Amennyiben a kormány nem kezd neki haladéktalanul a helyzet megoldásának, az ellátás nélkül maradó betegek sorsa az ő lelkén fog száradni.

Az Együtt-PM szerint nem csak béremelésre van szükség, hanem megbecsülésre, szakmai fejlődési lehetőségekre, kiszámítható életpályára és megfelelő munkakörülményekre is.

Szilágyi László az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja,
Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szakpolitikusa

    Kiadó: Szilágyi László független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.