OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2013. augusztus 16., péntek 16:32

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 16., péntek (OS) -

    Kit véd és kit fenyeget a rendőrség?

Augusztus 14-én hajnalban, a fővárosban egy éjjel-nappal nyitva tartó bolt eladója baseball ütővel a kezében megfenyegetett és becsmérelt három meleg férfit, mert közülük ketten az utcán megcsókolták egymást.

A sértettek rendőrt hívtak, de fél órába telt, amíg azok az alig 500 méterre lévő kapitányságról odaértek. Az intézkedő rendőrök mindvégig a tettét többször is a sértettek szexuális orientációjával indokoló eladóval rokonszenveztek, a sértettekkel barátságtalanul viselkedtek. Hármójuk közül kettő külföldi volt, mire az egyik rendőr megjegyezte: "Ők külföldiek, de azért tudhatnák, hogy ez itt még mindig Magyarország!" – mintha a magyar törvények tiltanák az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot. Azt is közölték a sértettekkel, hogy elő is lehetne őket állítani, mert tettük közszeméremsértésnek minősül, holott ezt a tényállást az országgyűlés 2013. február 1-i hatállyal törölte a Btk-ból.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez. A képviselő fölhívta a miniszter figyelmét az intézkedő rendőrök viselkedésére, jogi tévedéseire és jogsértéseire. Megkérdezte, hogy az ilyen rendőri magatartás vajon mit üzen a közösség tagja elleni erőszak elkövetőinek és sértettjeinek, és érdeklődött, mint kíván tenni a miniszter azért, hogy a jövőben a rendőri intézkedések a jogsértéssel szemben és a jogsérelmet elszenvedettek védelmében történjenek.


DK Sajtóiroda
    Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.