OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


1990. szeptember 4., kedd 00:00

Közlemény a Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesületének megalakulásáról
    

    1990. szeptember 4., kedd - 1990. szeptember 3-án a fővárosban megalakult a Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete. A kormánykörök nyilatkozatai szerint mintegy 3 millió honfitársunkat érintette a Rákosi-rendszer államosítása. Bár erre nézve, vagy az ugyancsak kinyilatkoztatott esetleges kárpótlással kapcsolatban még nem végeztek felmérést. Egyesületünk - elfogadva e hivatalosan becsül adatot  - ezek szerint 3 milliónyi magyar közös érdekét hivatott képviselni, tehát ennek megfelelően kíván tevékenykedni.
    A 24. órában álltunk össze érdekeink védelmére. Azért vártunk ezzel az utolsó pillanatig, mert bíztunk abban, hogy a kormányzat a rendszerváltozást nem csak propagálja, hanem annak megfelelően cselekszik is. Bíztunk az új kurzus jogi és erkölcsi szemléletében, gazdasági hozzáértésében, de mint azt az utóbbi időszak eseményei igazolják - súlyosan csalatkoznunk kellett. Azt tapasztaljuk, hogy a hivatalos körök konok ellenállást tanúsítanak ügyünkkel szemben. A jogállamra jellemző alapvető erkölcsi normák súlyos sérelmet szenvednek, ha az állam úgy hajtja végre a privatizálást, ahogy azt meghirdette. Ezzel a letünt rendszer kifosztottjait még lehetetlenebb helyzetbe hozza, azt a talajt is kihúzza a lábuk alól, amelyen eddig még megkapaszkodhattak.
    Az állam, szabadulni kívánván a számára kezelhetetlen tulajdontól, melynek egy része jogtalanul került hozzá, privatizálásba kezdett. Ennek során elvetette a rehabilitációt, melyet pedig a jogállamiság, illetve az elemi tisztesség alapvető kritériumának kellene tekintenie. A privatizálást - mint a gazdasági csődből való kilábalás egyik lehetőségét - természetesen helyeseljük, de az állam csak a valóban saját tulajdonával rendelkezhet szabadon. Az államosított vagyon elidegenítése nem más mint orgazdaság.
    A tulajdonuktól a letünt, nemzetellenes rendszerben megfosztottak, és a kurzusváltásban a rehabilitáció elmaradása miatt kisemmizettek érdekeit úgy kívánjuk érvényesíttetni, hogy újabb sérelmeket ne okozzunk. Rendező elvünk éppen ezért a természetben és reálisan végrehajtandó kártalanítás kímélettel történő megvalósítására is figyelemmel van. Ennek megoldására törvényjavaslatot dolgoztunk ki, melyet az illetékesekkel meg kívánunk tárgyalni. Meggyőződésünk, hogy a megnyugtató megoldás lehetséges, s ha ezt a kormányzat is belátja, akkor elkerülheti a voluntarizmus csapdáit, és újult erővel és támogatással kezdhet további, nagyobb feladatok megoldásához. Budapest, 1990. szeptember 3. Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete Somogyi Zoltán ügyvezető alelnök
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.