OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető


2013. november 13., szerda 19:36

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. november 13., szerda (OS) - KEP könyvbemutató egy félreismert külügyminiszterről

    Dr. Gantner Péter történész mutatta be könyvét a Közép-Európai Club Pannonia (KEP) legutóbbi rendezvényén, amely a Publikon Kiadónál jelent meg "Gyöngyösi János egy félreismert külügyminiszter" címmel. Gantner vastapssal jutalmazott előadásában hangsúlyozta, hogy Gyöngyösi a Kisgazdapárt baloldali beállítottságú vidéki politikusa volt. 1944 végén felajánlotta szolgálatait a bevonuló oroszoknak, akik ezért a saját emberüknek tartották. Felvették vele a kapcsolatot a Moszkvából hazaküldött kommunista ügynökök is. Minden tapasztalat nélkül a kormány külügyminisztere lett. Eleinte végrehajtotta az oroszok utasításait. Később emancipálódott és fenntartás nélkül védte a magyarság érdekeit. Politikája főként ebben a kérdésben szembekerült a szovjet imperialista törekvésekkel. Igyekezett fenntartani a kapcsolatokat a nyugati szövetségesekkel, elsősorban az Egyesült Államokkal. Belpolitikai nézeteiben is egyre mérsékeltebb lett a kisgazdapárt ellen indított végső támadás során. Pálfordulást követett el, a kommunistákkal való kollaborálás útját választotta. Érdeme, hogy a második világháború után, amikor ez bűnnek számított, kiállt a magyar érdekek mellett. Nevéhez fűződik a Párizsi Békeszerződés aláírása. A nép emlékezetéből teljes mértékben kiesett, ami sajnálatos, mivel az 1944-1947 közötti periódusban, úgy tűnt, hogy lehetőség nyílik a magyarországi demokratikus fejlődésre. További inf.: www.kepcp.hu

KEP Elnökség

    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.