OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2014. január 19., vasárnap 09:46

A Börzsöny Akciócsoport közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. január 19., vasárnap (OS) -

    
    Az általunk szervezett Kitörés emlék- és teljesítménytúra - amint az hivatalos honlapján és a teljesítménytúra naptárban is mindenki számára elérhetően szerepel: "sport rendezvény és történelmi megemlékezés. Politikai célja nincsen. Különlegességét az adja, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok, mint szereplők, mutatják be a korabeli hadviselő feleket. A magyar, német, szovjet, brit és amerikai egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek. A hagyományőrző szereplőknél látható "fegyverek" vagy makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban). A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják."
    Tehát az ATV-ben elhangzottakkal ellentétben nem "őrületről," "neonáci, fasiszta" rendezvényről, nem "bátor csendőrökről és nyilasokról", nem "SS-egyenruhában lévő bátor túrázókról" van szó, hanem sportoló és emlékező turistákról, valamint kizárólag a történelmi hűség kedvéért, érdekességként - a törvények maximális betartása mellett - magyar, német, szovjet, amerikai és brit egyenruhákat viselő hagyományőrző pontőrökről.
    A túra 2009 óta része a Budapest Kupa teljesítménytúra mozgalomnak, így már az előző városvezetés ideje alatt is az volt. Ugyanakkor a Börzsöny Akciócsoport sem a Fővárosi Önkormányzattól, sem más állami vagy társadalmi szervezettől soha egyetlen fillér anyagi támogatást nem kért és nem is kapott a Kitörés túra megrendezésére. Túránkat lelkes önkéntesek tucatjainak önzetlen közreműködésével valósítjuk meg.


    Kiadó: Börzsöny Akciócsoport

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.